Activitats > Corriols i Pedres Velles > La Figuerassa / Castell de Blancafort

Corriols i Pedres Velles

11/12/2021

La Figuerassa / Castell de Blancafort


La Figuerassa / Castell de Blancafort    Dist: 15 Km   Desnivell Positiu: 975 metres


Hora de Sortida_8:00h     Arribada prevista a mitja tarda aprox.


Per acabar l’any, suar una mica la cansalada i deixar el cos a punt per les farres nadalenques, us proposem  una altra excursió una mica exigent físicament degut al desnivell, però plena de racons antics i màgics, i paisatges preciosos que a ritme tranquil podrem assolir i gaudir intensament.


Començarem a caminar a un trencall per sobre de la Font Negra, tram de pista, però desseguida trencarem pel sender PR-73.3 per coronar el Serrat de la Figuerassa. A mig camí ens trobarem la Cova de Can Mauri, espectacular cova, utilitzada per l’home per fer enterraments i incineracions rituals des de Neolític Final fins a Bronze Final (2500 a.c. - 650a.c.). Un cop a dalt, ens atansarem fins el mirador per gaudir les vistes. 


Davallarem pel costat nord/nord-oest, tot seguint el PR fins el Coll Oreller, moment en que seguirem un tros de GR 107 (Camí dels Bons Homes), fins a endinsar-nos per corriols en direcció al Castell de Blancafort, prop de la Casa Nova de les Garrigues. Ens atansarem a les restes del castell, un dels 6 (Madrona, Casserres, Puig-Reig, Espinalbet, Montmajor i Blancafort) que Guillem de Berguedà posseïa a la zona. Guillem de Berguedà (1130-1195) fou un noble i trobador de vida força agitada, degut a petits detalls com les seves esmolades cançons contra personatges poderosos de l’època i la conseqüent enemistat (Ramon Folc III de Cardona, a qui va matar en “circumstàncies poc honorables”, o el mateix rei Alfons el Cast, Rei de Catalunya-Aragó) el van dur a anys de fugida, acabant a la cort de Ricard, Duc d’Aquitània i Compte de Poitiers, conegut posteriorment com a Ricard I, Cor de Lleó). Acabarem d’arribar al cotxe per la pista principal.


Com que hi ha força desnivell i uns quants llocs on serà bonic romandre una estona, també compteu que podem dinar durant l’excursió. Igual que hem fet a les dues anteriors excursions, recomanem portar aigua per tot el dia, menjar per esmorzar  o si ho voleu fruits secs o llaminadures per anar-vos energitzant en ruta. Porteu calçat adequat i roba còmoda. Pel que fa a la roba d’abric, creiem preferible vestir “per capes”, és a dir, portar diverses peces per anar sobreposant en cas de fred, millor que un anorak pesat i feixuc. Quan estiguem en dates més properes a l’excursió, anirem informant de la previsió meteorològica, per tal de dur impermeable o no.


Com sempre sortirem en cotxes des de la Plaça de l’Església, mirarem d’omplir cotxes per minimitzar despesa, i anirem en grup fins la zona d’aparcament al Km 1 de la BV-4243 direcció Espinalbet - Rasos de Peguera (30 minuts de viatge aprox.). I com sempre (el conductor sempre té la última paraula, clar) demanem que les persones que vagin “de paquet” en un cotxe, col·laborin en els costos del viatge, que pagarem al conductor durant el dia, en el moment que creieu adient. Us adjuntem un càlcul.


Viatge Sallent-Trencall Carretera Rasos = 39,5Km (anar)+ 39,5Km (tornar) = 79Km x 0,2 €/Km = 16 € (cost del viatge)


Conductor + 1 Acompanyant = 8 €/pers.


Conductor + 2 Acompanyants = 5 €/pers.


Conductor + 3 Acompanyants = 4 €/pers.


Conductor + 4 Acompanyants = 3 €/pers.